neděle 24. května 2015

Zpátky na Alfa base

V Čechách už pomalu začíná léto, horké dny a období trenek a sukní. Dovolte mi vás zchladit příběhem z února letošního roku, kdy jsem se dozvěděl, že se přeci jen na chvíli vrátím zpátky na Alfa base u norského Korgenu. Manageři projektu se totiž konečně rozhodli, že se opraví základní bodové pole, které bylo ustanoveno v rychlosti na začátku projektu s všeomlouvající větou "Tunel na vodu to snese!". Nebudu vás zatěžovat odbornými geodetickými pindy. Nicméně po půlročním přemlouvání, že to "vodní tunel nesnese", se manageři konečně rozhodli pro nápravu! Bohužel v tom nejhorším možném období, a to právě v únoru! Kdy sněhu bylo pořad asi metr, ale bohužel už tál. 
Vše začalo odletem na základnu v Oslu, kde jsem připravil všechny potřebné věci (a že jich bylo hodně cca 100 kg) a poslal je napřed na Alfa base. Poté jsem se zabalil a poslal já. :)
Počasí bylo opravdu divoké - chvíli slunce, chvíli déšť se sněhem.
První úkol byl najít a vykopat body ze spárů přemrzlého firnu, tajícího sněhu o celkové tloušťce cca 1 m a vykopat dostatečný radius okolo, k umístění stativu. Pak jen a pouze připravit stroje na místo a nechat je dělat svoji práci, tedy sbírat data o svojí pozici po několik hodin a večer z množství dat dostat potřebné souřadnice. To samé udělat i další den pro druhou oblast.
Bohužel zmíněné tání sněhu a teplota kolem 0 °C nám připravila nepříjemnost v tom směru, že začala tát zmrzlá hlína pod postavenými stativy nad odhalenými body a stativy se začaly posouvat. Což by se nestalo, kdyby měření proběhlo už v létě, ale co se dá dělat. S dětmi nezatopíš, dřevo nevychováš! :) Podařilo se nám vše urovnat a spočítat ke spokojenosti všech. Nakonec pár fotek z celého procesu. Nechť se líbí.
 



 

Žádné komentáře:

Okomentovat